divendres, 5 d’abril del 2013

El futbol base és el futur


El futbol base és el futur:

El cos tècnic del Centre d'Esports Sabadell va convocar a la llista de 18 jugadors pel partit de Liga Adelante a Còrdova un jugador del Sabadell B, del seu filial. El mitjapunta reconvertit a lateral Arnau Garcia, que amb Èric Reverter i el porter Manu Martín va fer la pretemporada amb el primer equip, va ser l'afortunat d'aquesta decisió. Garcia (Sabadell, 1993) ja havia anat convocat a Las Palmas a la primera volta al costat de Reverter, tot i que al contrari que el seu company, es va quedar sense debutar a la categoria de plata. 

El fet és que tant ell com Èric com Manu Martín, que ve del juvenil, han estat convocats en algun moment de la temporada per un partit de lliga, i de moment només ha debutat l'extrem del 'B'. Quan un jugador de la base té possibilitats d'arribar al primer equip tots els arlequinats n'estem orgullosos: volem que el nostre futbol formatiu funcioni a la perfecció i poder ser exportadors de talent. Però tot i això, els joves de la pedrera mai van convocats per mèrits propis, sinó per problemes a la primera plantilla, per acumulació de lesions o per sanció. I certament, és molt complicada la gestió d'un filial com a tal quan hi ha quatre categories de diferència, quan estem parlant de passar futbolistes amateur que juguen contra el Cardedeu i Les Garrigues -amb tot el respecte per aquests clubs- a jugar a un estadi com el Nuevo Arcángel davant el Córdoba CF de Segona Divisió. El salt és massa gran i això genera problemes. Els jugadors de Segona Catalana -on juga el filial- no tenen agafat el ritme del primer equip i és difícil fer-los jugar, i si juguen, seran probablement el jugador més feble de l’equip. L’aposta de donar-los minuts és complicada. I per acabar-ho d’adobar, pocs jugadors amb projecció voldran venir al nostre filial si està tan avall. 

Un filial feble no beneficia en res al Sabadell. Necessitem que sigui potent, ple de joves promeses que es puguin fer un lloc a la Nova Creu Alta sortint de l'Olímpia. Que competeixi en una categoria el més alta possible. Que comparteixi la filosofia de joc del cos tècnic del primer equip. Necessitem que el nostre filial sigui el filial d’un club de futbol professional. Al cap i a la fi, el que el nostre club necessita és un futbol base fort, treballar en la formació de futurs arlequinats perquè seran jugadors que lluitaran pel Sabadell perquè se l’estimen, que seran gratuïts perquè no caldrà fitxar-los, i que es poden vendre per donar diners al club. 

Abans dels anys més foscos de la nostra història, del 1993 al 2011, teníem el que corresponia al 3er club de Catalunya per història i palmarès. Un filial que va arribar a Tercera Divisió, juvenils i cadets a les màximes categories, i una entitat. La davallada econòmica i social del club en aquestes dues dècades de travessa pel desert de les categories semiprofessionals va fer que el futbol base no fos pas millor que el d’equips de barri de la ciutat, i que els nens preferissin quedar-se a qualsevol equip abans que sentir il•lusió per ser fitxats pel Sabadell. S’ha d’aconseguir que els joves s’il•lusionin amb la possibilitat de fitxar pel nostre futbol base, convertir-nos en un referent.

Hem de pensar en positiu. S’està treballant molt i molt bé aquest àmbit, amb el fitxatge aquesta temporada del coordinador Javi Pérez, un sistema ben organitzat d'scouting, el filial que de moment és líder al grup IV de Segona Catalana i millorant les instal•lacions de la ciutat esportiva Sabadell – Olímpia per convertir-les en punteres a nivell català. En aquest tram final de la temporada s’ha de recolzar més que mai el Sabadell B, perquè té l’ascens a Primera Catalana a tocar, i recolzar el filial és recolzar igual el CES. Aquells jugadors han de tenir l’ambició i l’oportunitat de lluir la samarreta arlequinada de manera professional, i com més amunt estiguin els nostres joves, millor per l’entitat, per l’equip i per l’afició.

La setmana passada va ser Arnau Garcia qui va creuar el pont que separa l'Olímpia de la Nova Creu Alta per intentar ajudar l'equip a Còrdova. Esperem que en un futur proper puguin ser molts més futbolistes. Dissabte, l'Arnau, sabadellenc, va representar el futbol base del club, i aquest ha de ser el CES que volem pels propers anys, fet per gent de la casa, i potser també, amb un cop de mà determinant per part dels nous propietaris nipons del club. El Centre d’Esports Sabadell és el tercer club de Catalunya: aconseguim tornar a ser-ho també des de la base.

Miki Gonzalo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada